sobota 12. října 2013

Meduňkový sirup

Pokud nemáte rádi bylinky, tak slibuji, že meduňka vám vadit nebude. Možná právě naopak. A navíc uděláte něco pro své zdraví. Meduňka je známá díky sedativním účinkům. Pomáhá při vypětí a při nespavosti. Dále je dobrá při křečích břicha, snižuje krevní tlak a bušení srdce. V kosmetice ji můžeme nalézt jako přísadu do směsí do koupele. Pomáhá také redukovat maz pleti a vlasů. V kuchyni se využívá jako svěží ozdoba dezertů, do limonád, na likér a na sirupy. 



Ingredience na 1l vody:

velká hrst meduňky i se stonky
- 1 l převařené vody
- 0,6 kg třtinového cukru
- 12g kyseliny citronové

Lístky omyjeme, lehce polámeme, vložíme do mísy a zalejeme vychladlou převařenou vodou. Necháme na chladném místě odležet nejméně 24 hodin. Klidně necháme i 48 hodin, chuť a vůně meduňky pak budou intenzivnější. 




Lístky vyndáme z mísy a vzniklý kouh přecedíme, ideálně i přes plátýnko, abychom zachytili i ty nejmenší částečky. Přelejeme do hrnce, ve kterém budeme sirup vařit. Pomalu zahříváme. Až se z hrnce začne kouřit, přisypeme třtinový cukr s kyselinou citronovou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile sirup začne vřít, počítáme tři minuty a pak jej vypneme. Plníme do suchých sterilovaných sklenic. 



Žádné komentáře:

Okomentovat