neděle 15. června 2014

Citronový extrakt

Někdy to psaní a tvoření není jednoduché. Myslíte si, kolik toho nemáte v záloze, ale pak zjistíte, že se stejně všechno bude luhovat další tři až čtyři týdny a žádné novinky sem nebudou za tu dobu přibývat. Na jednu takovou čekám už od chvíle, co bylo mistrovství světa v hokeji. A když tak lovím v paměti, tak je to pro mě tak dávno, že už vlastně ani nevím, kdy to bylo... Ale čekala jsem trpělivě a čekání se vyplatilo. Řeč je o citronovém extraktu, který se mi v lednici povaloval notnou dobu. Včera na něj konečně přišla řada a tady je!




Určitě znáte vanilkový extrakt. Ten, co se používá na pečení a do podobných sladkých laskomin. Jenže on není na světě jediný. Extrakty jsou vytvořit v podstatě ze všechno, jen s tím rozdílem, že o některé se prostě nestojí a nemají pro nás žádné valné využití. Jenže pak jsou takové, o které by se v každém případě stát mělo, jenže se o nich zas až tak moc neví. A to jsou třeba extrakty citrusové. Příprava takového extraktu z citrusů má ovšem v našich suchozemských končinách jeden mal háček. Je potřeba chemicky neošetřené ovoce. Třeba takový biogrep. (Nevím, jak vy z velkých měst, ale já tady na moravském maloměstě jsem ráda aspoň za ty biocitrony, když už nic.) Navíc kromě té bílé hořké části z nich nic nevyhodíte. 

Citronový extrakt se hodí všude tam, kam byste jinak nastrouhali čerstvou citronovou kůru. Do těsta, aby se navonělo, do náplní do koláčů, cheesecaků apod. A když už vás všechno začne štvát, namíchejte si trochu s bílým rumem, sodou, ledem a bylinkami. 




Ingredience:

- asi 2 dcl bílého rumu (Bacardi, Havana...)
- strouhaná kůra ze 6 biocitronů (možno luhovat dvakrát -> + dalších 6 biocitronů)

Citrony omyjeme a osušíme. Kůru oškrábeme buď na struhadle, tak abychom nestrouhali bílou hořkou část, nebo speciální škrabkou, která kůru odstraňuje ve formě spirálek. Přendáme ji do čisté zavařovačky a zalijeme alkoholem. Nejlepší je bílý rum, ale bude fungovat i vodka, ale musí být dobré kvality, aby neměla takový ten okenový ocas. Sklenici necháme v lednici louhovat nejméně dva týdny. Průběžně protřepáváme.


 

Po dvou týdnech přecedíme citronovou kůru přes látkový kapesník nebo plátýnko, abychom extrakt zbavili všech nečistot. V tohle chvíli má alkohol lehce nažloutlou barvu a jemně voní po citronech. Aby byla chuť a vůně extraktu výraznější, je dobré celý proces ještě jednou (a podle potřeby klidně i víckrát) opakovat. 


 

Po druhém luhování má extrakt zářivě žlutou barvu a výraznou citronovou vůni. Přelijeme jej do lahvičky s úzkým hrdlem (já ho mám například ve flašce od cideru, hodí se i od frisca) a zašpuntujeme korkovou zátkou. Skladujeme v lednici. Pokud už extraktu ubývá, můžeme postupně celý proces opakovat a tím obnovovat zásobu extraktu.



Žádné komentáře:

Okomentovat