úterý 24. června 2014

Třešňový kompot

Třešňový kompot je naprostá klasika, která by neměla nikomu chybět ve špajzu. Není to žádný experiment. Ale člověk by měl umět udělat ty nejjednodušší věci, naučit se to všechno hezky od píky. A tam ten třešňový kompot zařadíme. Sice je to jednoduché, ale pro sto procentní výsledek se musí dodržet pár jednoduchých pravidel. Receptem jsem se inspirovala u Sandtnerky, takže by to měla být poctivá práce.




Ingredience: (na 9 velkých sedmičkových zavařovacích sklenic)

- pěkné tvrdé třešně (váha a množství se liší podle druhu třešní)
- 2,25 l vody
- 670 g cukru

Pokud to přepočítáme na 1 velkou zavařovací sklenici

- 0,25l vody
- 95 g cukru

 Pěkné tvrdé třešně zbavíme stopek, omyjeme je pod studenou vodou. Pak je prolijeme rychle znovu, tentokrát vodou vroucí, a necháme pořádně okapat. Potom je naskládáme do čistých sterilovaných sklenic tak, aby byly natěsno, ale nepomačkaly se, a tím z nich nevytekla veškerá šťáva. Třešně nevypeckováváme ze stejného důvodu. 




2,25 l vody smícháme s cukrem a zahříváme, dokud nezačne vřít. Je to v podstatě jenom oslazená voda, která ještě nevytvořila konzistenci sirupu. Sandtnerka tomu říká cukr svařený na první stupeň nebo taky "na kapku." Kdybyste se s tím náhodou někdy setkali, ať víte, o co jde. Sklenice s třešněmi zalijeme cukrovou vodou a zavíčkujeme. Připravíme si zavařovací hrnec, naskládáme sklenice tak, aby se nedotýkaly a nalijeme vodu do tří čtvrtin výšky sklenic. Zavařujeme na 80°C 20 minut. Sklenice pak opatně vytáhneme z hrnce a výčka ještě dotáhneme, aby se do kompotu nedostal žádný vzduch. Pak je otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pak je otočíme zpátky.

Ty rady, které jsem slibovala na začátku, jsou sice v textu, ale trochu to ucelíme.

PRAVIDLA PRO (TŘEŠŇOVÝ) KOMPOT:

- ovoce nesmí být přezrálé, ale hezky tvrdé, aby se během zavařování nerozvařilo
- třešně se nevypeckovávají, aby z nich nevytekla všechna šťáva
- a pokud jsou v třešních červíci, vyplavou a z třešní zmizí 

Žádné komentáře:

Okomentovat